fbpx
Contact

Studio Gram's Rose Park House

The Rose Park House is best described as a project of discovery from commencement to completion. From the street this early 1900’s Queen Anne Villa appears like any other, however beneath the surface lies a series of spaces designed to be unique in their function and expression, yet consistent in their approach.

Discover more from Studio Gram

Early investigations revealed that the walls of the original dwelling were constructed from off-form concrete, making it a unique building for its age and location. This discovery served as a key material direction of the project.

The extension, and final room in the sequence of discovery, is a moment of revelation. A billowing form becomes the transition between the original dwelling and the extension, celebrating the coming together of old and new. The curved bulkhead feels weighty yet soft and is an example of compression and release in action. Apertures in the walls and ceiling creates a connection between the sky and the garden, allowing a moment for its occupants to witness the ephemerality of the garden and its seasonal change.

Off form concrete is used exclusively to support the pavilion form and consists of three parts; the flat roof over the patio, the pitched ‘nose-cone’, and the tapered blade walls. Taking full advantage of its rear Northern aspect, the concrete rises up to meet the midday sun, inviting warmth and shadow to cast across the interior, further enhancing the homogenous sculptural quality of the forms.

Pictured: Brunswick Lever on Round Rose – Nero 0353